נהיגה בזמן פסילה

נהיגה בזמן פסילה


כאשר נהג בוחר לעלות על הכביש למרות שהוא פסול לנהיגה – הדבר נחשב לעבירה חמורה ביותר הזוכה ליחס מחמיר מצד בתי המשפט מאחר והיא מפגינה זלזול בוטה ברשויות החוק ובבתי המשפט.

סעיף 67 לפקודת התעבורה קובע כי מי שנוהג בפסילה או שהרשה לאחר לנהוג ברכבו, למרות שהנהג בפסילה - דינו – מאסר עד שלוש שנים.


א. מהי נהיגה בזמן פסילה?

החוק קובע איסור מוחלט על נהיגה של אדם אם רישיון הנהיגה שלו פסול.

. כאמור, עבירת נהיגה בפסילה היא עבירה מהחמורות שבפקודת התעבורה והענישה בגינה יכולה להגיע עד לפסילת רישיון נהיגה לצמיתות ומאסר בפועל של עד 3 שנים.

העבירה מתקיימת גם כאשר הנאשם נהג בניגוד לתנאים המצויים ברישיון, או כאשר נודע לו כי הוא פסול מלהחזיק ברישיון רכב וכל עוד הפסילה בתוקף למרות הפסילה הוא השתמש ברכב או הרשה לאחר להשתמש ברכב. 

שימו לב כי החוק איננו מבדיל מיהו הגוף אשר קבע כי האדם פסול לנהיגה. 


ב. מי הם הגופים שמוסמכים לפסול רישיון נהיגה?

בית המשפט, קצין משטרה מדרגת מפקח ומעלה, רשות הרישוי, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים וראש ההוצאה לפועל. 

פסילה ע"י משרד הרישוי – יכולה להתרחש למשל לאחר צבירת 36 נקודות או פסילה מטעמים רפואיים ע"י המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

פסילה ע"י קצין משטרה – ישנן עבירות מסוימות אשר לאחר שאדם מבצע אותן, יש לקצין משטרה סמכות בחוק לקבוע על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה שלו לתקופה של 30/60/90 ימים – בהתאם לעבירה אותה אותו אדם ביצע. למידע נוסף ראו... 

פסילה ע"י בית המשפט – יכולה להתרחש כפסילה עד לתום ההליכים או פסילה אשר ניתנה כעונש על ביצוע עבירה . 


על מנת שניתן יהיה להרשיע אדם בעבירה של נהיגה בזמן פסילה חייבים להתקיים מספר תנאים במקביל ובמצטבר:

א) נהיגה – לעניין זה חשוב לשים לב שהפסיקה קובעת כי אין הכרח בנהיגה בפועל אלא ישנם לא מעט מקרים בהם בית משפט קבע כי האדם נהג כאשר בפועל הוא ישב על כיסא הנהג גם שהרכב אינו מונע, כאשר האדם דחף רכב גם שהוא כבוי או כאשר אדם הוביל אופנוע ממקום למקום ברגל. 

ב) פסילה כחוק – ישנם מקרים רבים של פסילת רישיון נהיגה שאינם על פי חוק ולפסילה לכאורה אין יסוד חוקי. למשל במקרים של פסילה על פי החלטה של משרד הרישוי שניתנה שלא בהתאם לנהלים.

ג) הרכב שבו נוהג נדרש רישיון נהיגה – חובה לוודא כי הרכב שבו נהג הנאשם הוא רכב שנהיגתו מחויבת ברישיון נהיגה לפי הפקודה או תקנות התעבורה ובנוסף שהנהג פסול מלנהוג על אותה דרגת רישיון נהיגה.

ד) הנהג יודע על הפסילה – הנהג חייב לדעת שהוא היה בפסילה בעת שהוא נהג- בין אם היה בפועל נוכח בעת מתן ההחלטה על הפסילה ובין אם דבר הפסילה הובא לידיעתו בשלב מאוחר יותר.

חשוב לשים לב לעניין זה כי במקרה של נהג שזומן לקצין משטרה לצורך קבלת החלטת פסילה מנהלית, גם אם הנהג לא נכח בפועל בזמן קבלת ההחלטה – עדיין חזקה עליו כי היה צריך להגיע ואם בחר שלא להגיע – רואים אותו כאילו ידע על דבר הפסילה. 

באם לא הצליחו להוכיח כי הנהג ידע כי הוא בפסילה – הרי שלא ניתן לייחס לו את העבירה.


ג. העונשים הצפויים לאדם הנוהג בפסילה:

לפי החוק ניתן לקבוע פסילת רישיון נהיגה ללא הגבלת זמן (לצמיתות), ומאסר בפועל עד שלוש שנים. עונשים אלה הם מקסימליים ובתי המשפט נוהגים לפי ההלכה הקבועה תוך התחשבות בנסיבות המקרה, חומרת העבירה והסיבה לפסילה מלכתחילה כמו גם בנסיבותיו האישיות של האדם ובסיבות בגינן ביצע את העבירה


נהיגה בפסילה בפעם הראשונה: מדיניות של תביעות המשטרתיות היא לבקש מאסר בפועל ופסילה לתקופה ארוכה, אולם נזכיר כי בסופו של דבר ההחלטה הסופית היא של בית המשפט בעניין ששוקל את לנסיבות המקרה, חומרתה וכו' – כמובן שככל והנהג נתפס בפסילה פעמים רבות יותר או שהעבר התעבורתי שלו משמעותי יותר – המדיניות של התביעה תהיה לבקש ענישה משמעותית וחמורה יותר – הן בתקופת המאסר והן בתקופת הפסילה. 

בנוסף, מדיניות משטרת ישראל באכיפת עבירות אלו ובטיפול בנהג שנוהג בפסילה בפעם שניה ומעלה היא לעצור את הנהג, להביאו לתחנה לחקירה ובהמשך לבקש הארכת מעצרו עד תום ההליכים בבית המשפט

בנוסף, הרשעה בעבירה של נהיגה בזמן פסילה גוררת אחריה צבירה של 10 נקודות במשרד הרישוי. 


החשיבות של ייצוג באמצעות עו"ד מומחה:

כאמור עבירה של נהיגה בזמן פסילה היא אחת מהעבירות החמורות ביותר בפקודת התעבורה, ונהג שנעצר בעת שהוא נוהג בפסילה צפוי לענישה מחמירה. כאשר אדם נאשם בעבירה חמורה כגון זו, טוב יעשה אם ימהר להתייעץ עם עו"ד תעבורה, המומחה בתחום.

עורך דין אשר מומחה בתחום יידע לבחון את התיק בעיניים מקצועיות, יוודא כי אכן דרישות החוק לעניין נהיגה בפסילה מתקיימות. 

בנוסף, ייצוג משפטי ראוי מחייב הכרה מעמיקה של הנהלים בתחום והפסיקה המתחדשת בנושא זה מעת לעת. ומכאן החשיבות המכרעת של ייצוג על ידי עורך דין העוסק בתחום התעבורה.

במידה ונתפסת נוהגים בזמן פסילה ואתם מעוניינים להתייעץ – מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו – ועדיף בהקדם האפשרי. 





שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 15 Apr, 2024
מה אומר החוק לגבי גיוס בנים יחידים?
מאת Likol Tamsut 07 Sep, 2023
תכנית צבאית לאבחון עריקים במטרה להפחית עריקויות בצה"ל
מאת ayelet 28 Aug, 2023
הנחיות פעולה לחייל שנמצא בבית ומרגיש לא טוב
קבילה צבאית - מהי?
מאת Efrat Yahav 13 Aug, 2023
הכללים להגשת קבילה צבאית
מאת Efrat Yahav 11 May, 2023
רישום פלילי מופחת לחיילים
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 24 Apr, 2023
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 19 Mar, 2023
הסכנה שעומדת בפני נהג חדש הנתפס מבצע עבירה
נהג חדש – דרישת מלווה
16 Mar, 2023
נהג חדש – דרישת מלווה 
מאת Efrat Yahav 20 Feb, 2023
 פורסם בתאריך: 14/01/2017 באתר מודיעינט (קישור)
מאת Efrat Yahav 08 Feb, 2023
נפצעת במהלך השירות? כיצד תוכל להתמודד עם תביעות מול משרד הביטחון 
מאמרים נוספים
Share by: