נהיגה במהירות מופרזת

נהיגה במהירות מופרזת

מהי מהירות מופרזת?

עבירת הנהיגה במהירות מופרזת היא העבירה השכיחה ביותר מבין עבירות התנועה. תקנה 54 לתקנות התעבורה קובעת כי אסור לנהוג במהירות העולה על המהירות המותרת. המהירות המותרת בכל כבישי ישראל מצוינת על תמרור הניצב בשולי הכביש, המורה על המהירות המותרת – זאת בהתאם לסוג הדרך.

באופן כללי (אלא אם הוצב תמרור המורה אחרת) החוק קובע שהמהירות המותרת בדרך עירונית לרכב מנועי הינה 50 קמ"ש, בדרך לא עירונית המהירות המותרת לרכב מנועי היא 80 קמ"ש ובדרך לא עירונית המחולקת באמצעות שטח הפרדה בנוי המהירות המותרת הינה 90 קמ"ש. בדרך מהירה המהירות המותרת הינה 110 קמ"ש.


נתפסתם נוסעים מהר – מהו העונש הצפוי לכם?

הקנסות על עבירת נהיגה במהירות מופרזת הם קנסות מסוג של "ברירת משפט", כלומר, כאלו שאפשר לבקש להישפט עליהם בבית משפט וזה במקום לשלם את הקנס הקבוע בדו"ח שקיבלתם מהשוטר. אם החלטתם להגיש בקשה להישפט – אתם צריכים להגיש את הבקשה להישפט עד 90 יום מיום קבלת הקנס.

ניתן להגיש את הבקשה באינטרנט באתר של מפנ"א - https://www.gov.il/he/service/drivers_inquiries_forms

 

דרגות הענישה נקבעו בהתאם למהירות בה נתפסתם נוהגים. אם נתפסתם נוהגים בדרך עירונית, העונשים שאתם צפויים להם יהיו:

0-20 קמ"ש מעל המותר –‎250  ₪ (ללא נקודות)

‎21-30 קמ"ש מעל המותר –‎750 ₪ (8 נקודות)

‎31-40 קמ"ש ומעלה מעל המותר – 1500 ₪ (10 נקודות)

41 קמ"ש ומעלה מעל המותר – תקבלו זימון להגיע לבית משפט (ועדיין אם תורשעו בבית משפט תקבלו גם 10 נקודות בגין העבירה) – במקרה שכזה יכול שתזומנו לשימוע בפני קצין משטרה שישקול האם נדרש לדעתו לפסול לכם את רישיון הנהיגה ל-30 ימים מיום ביצוע העבירה ('פסילה מינהלית'). 
בין השיקולים שישקול הקצין הם עברכם התעבורתי, הנסיבות שתפרטו בפניו בכל הנוגע לסיבה שנהגתם במהירות שנתפסתם בה , הנסיבות אישיות שלכם ובאופן כללי – עד כמה הנהיגה שלכם באותו הזמן היתה מסוכנת עד כדי שיש למנוע מכם להמשיך לנהוג כדי לא לסכן את יתר הנהגים ועוברי האורח השונים.

 

אם נתפסתם נוהגים במהירות בדרך שאינה עירונית, העונשים שאתם צפויים להם יהיו:

בתחום הבין עירוני

‎0-25 קמ"ש מעל המותר –‎250  ₪

‎26-40 קמ"ש מעל המותר –‎750  ₪ (8 נקודות)

41-50 קמ"ש מעל המותר – 1500 ₪ (10 נקודות)

51 קמ"ש מעל המותר ומעלה – תקבלו זימון להגיע לבית משפט (ועדיין אם תורשעו בבית משפט תקבלו 10 נקודות בגין העבירה) – גם במקרה שכזה יכול שתזומנו לשימוע בפני קצין משטרה שישקול האם נדרש לדעתו לפסול לכם את רישיון הנהיגה ל-30 ימים מיום ביצוע העבירה ('פסילה מינהלית'). 
בין השיקולים שישקול הקצין הם עברכם התעבורתי, הנסיבות שתפרטו בפניו בכל הנוגע לסיבה שנהגתם במהירות שנתפסתם בה , הנסיבות אישיות שלכם ובאופן כללי – עד כמה הנהיגה שלכם באותו הזמן היתה מסוכנת עד כדי שיש למנוע מכם להמשיך לנהוג כדי לא לסכן את יתר הנהגים ועוברי האורח השונים.

 

חשוב לדעת בנוסף כי החוק קובע חובה כללית לנהיגה במהירות סבירה תוך התחשבות בתנאי הדרך וחובת האטה עד כדי עצירה מוחלטת במקרה של סכנה לנפש או לרכוש, בעיקר במצבים כגון קירבה למעבר חציה או במצבים בהם הראות מוגבלת.

 

פסילה מינהלית

בקצרה יצוין כי מדובר על הליך מינהלי – מול קצין משטרה, עוד לפני הליך משפטי כלשהו - אם קצין המשטרה חושב שעומדים להגיש כנגד נהג כתב אישום בעבירות מסוימות הוא יכול לקחת לאותו נהג את רישיון הנהיגה שלו לתקופה מסוימת. בטרם יוכל קצין משטרה לפסול רשיון נהיגה פסילה מנהלית, הוא מחויב לערוך לנהג שימוע ולאפשר לו לטעון בפניו. לאור המשמעות של פסילת רישיון נהיגה מומלץ להיוועץ טרם הליך השימוע עם עורך דין העוסק בתחום התעבורה ויוכל להדריך אתכם ובמקרים הנדרשים אף להיות איתכם בזמן השימוע.

המכשירים בהם בודקים את מהירות הנהיגה שלכם


מכשיר הדבורה

מכשיר הדבורה הינו אחד הכלים בהם משתמשת משטרת התנועה על מנת לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת. מכשיר זה מופעל בידי שוטר מתוך ניידת המשטרה, ומשום שעובד בשיטת רדאר, ניתן להפעילו הן כאשר הניידת עומדת והן כשהניידת בתנועה. לאור יכולתו של המכשיר לקלוט נהגים העוברים את המהירות המותרת גם במידה והם נוסעים בכיוון הנגדי לניידת, ולאור יכולתו לקלוט את העוברים על החוק ברדיוס של קילומטר, המכשיר הינו יעיל מבחינת אפקט ההרתעה ומבחינת יכולתו לתפוס מספר רב של נהגים הנוהגים במהירות הגבוהה מהמותר.

חשוב לציין כי הפסיקה קבעה בכל הנוגע למכשיר הדבורה כי על המשטרה לעמוד במספר לא קטן של תנאי סף כדי להוכיח את האמינות של המהירות שנקלטה על ידי המכשיר – כדי להוכיח התוצאות המתקבלות הן אמינות ומדויקות.


מכשיר הממל"ז

מד מדידת לייזר. מכשיר זה הינו מכשיר נוסף באמצעותו אוכפת משטרת התנועה את מהירות הנסיעה המותרת. מכשיר מדידה זה פועל באמצעות קרן לייזר הפוגעת ברכב וכך אומדת את מהירות נסיעתו. יש לציין, כי נקבע שמכשיר הלייזר אמין וראיותיו קבילות – וכי ניתן להרשיע נהג על בסיסן בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת, אולם לאור טווח סטייה של 5 קמ"ש - יש להפחית מהירות זו מהמהירות שמופיעה במד הלייזר.

ביחס לשאלת אמינותו של המכשיר הלייזר, גם במקרה זה נקבע בפסיקה כי יש חובה לוודא קיומם של תנאים מקדימים אשר רק בהתקיימם ניתן יהיה לקבל את תוצאות מד הלייזר כראיה קבילה.

 

מצלמות א'3

המדובר במכשירים המותקנים על עמודים ומצלמים במשך 24 שעות ביממה. כל מי שעובר את מהירות הסף שנקבעה במכשיר – מצטלם. התמונה המופקת מעידה על מהירות הנסיעה של הרכב, על מספר הרישוי של הרכב ועל הנתיב בו נסע.

המצב המשפטי של אמינות מצלמות אלו אינו ברור שכן קיימת פסיקה הקובעת כי הצילום אינו אמין ומדויק דיו. למרות פסיקה זו – משטרת ישראל ממשיכה לתת דו"חות לפי צילומי המצלמה. ומשכך למי שנתפס נוהג במהירות מופרזת על ידי מצלמות אלו קיימת חשיבות יתרה בייצוג על ידי עורך דין הבקיא בתחום ויודע מה בדיוק יש לבדוק בדו"חות שניתנו על ידי מצלמות אלו.

 

החשיבות של עורך דין בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת

בגלל ההשלכות החמורות של צבירת הנקודות (ראו בעניין זה מאמר בנושא 'שיטת הנקודות') רצוי באם קיבלתם דו"ח על נסיעה במהירות מופרזת לשכור את שירותיו של עורך דין לענייני תעבורה.

הפסיקות השונות לגבי אמינות המדידה של מהירות הנסיעה – קובעות כי מכשירי האכיפה הם אמינים ברובם, אולם יש חובה לקיים מספר בדיקות בטרם הפעלתם ולבדוק שהמכשיר פעל בצורה תקינה, הופעל על ידי מפעיל מיומן בצורה נכונה ובתנאי שטח מתאימים. בהתאם לאופן בו נתפסתם (סוג המכשיר שמדד את מהירותכם) לדעת מהן טענות ההגנה הרלוונטיות, ולבחון בכל שיטה מהם תנאי קבלת אמינותו של המכשיר ולנסות להוכיח שהשוטר שבדק את מהירותכם לא עמד בתנאים הללו.


במידה וייקבע כי המשטרה לא ביצעה את כל הבדיקות הנדרשות – ניתן יהיה להביא לביטול הדו"ח ו/או להפחתה של הקנס או הנקודות שנקבעו מלכתחילה.

בנוסף, ייצוג משפטי ראוי מחייב הכרה מעמיקה של הנהלים בתחום נהיגה במהירות מופרזת והפסיקה המתחדשת בנושא זה מעת לעת. ומכאן החשיבות המכרעת של ייצוג על ידי עורך דין העוסק בתחום התעבורה.


במידה וקיבלתם דו"ח מהירות ואתם מעוניינים להתייעץ – מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו. 



שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 15 Apr, 2024
מה אומר החוק לגבי גיוס בנים יחידים?
מאת Likol Tamsut 07 Sep, 2023
תכנית צבאית לאבחון עריקים במטרה להפחית עריקויות בצה"ל
מאת ayelet 28 Aug, 2023
הנחיות פעולה לחייל שנמצא בבית ומרגיש לא טוב
קבילה צבאית - מהי?
מאת Efrat Yahav 13 Aug, 2023
הכללים להגשת קבילה צבאית
נהיגה בזמן פסילה
מאת Efrat Yahav 21 May, 2023
נהיגה בזמן פסילה
מאת Efrat Yahav 11 May, 2023
רישום פלילי מופחת לחיילים
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 24 Apr, 2023
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 19 Mar, 2023
הסכנה שעומדת בפני נהג חדש הנתפס מבצע עבירה
נהג חדש – דרישת מלווה
16 Mar, 2023
נהג חדש – דרישת מלווה 
מאת Efrat Yahav 20 Feb, 2023
 פורסם בתאריך: 14/01/2017 באתר מודיעינט (קישור)
מאמרים נוספים
Share by: