פסילה מנהלית מלהחזיק רישיון נהיגה

פסילה מנהלית מלהחזיק רשיון נהיגה

ס' 47 לפקודת התעבורה קובע אודות סמכותו של קצין משטרה (בדרגת מפקח ומעלה) ליטול מנהג את רישיון הנהיגה שלו לתקופה מסוימת ('פסילה מינהלית').

 

מה משמעות הפסילה המינהלית?

מדובר על הליך מינהלי – מול קצין משטרה, עוד לפני הליך משפטי כלשהו, כלומר, הסעיף קובע כי אם קצין המשטרה חושב שעומדים להגיש כנגד נהג כתב אישום בעבירות מסוימות הוא יכול לקחת לאותו נהג את רישיון הנהיגה שלו לתקופה מסוימת.

 

הליך השימוע

בטרם יוכל קצין משטרה לפסול רישיון נהיגה פסילה מנהלית, הוא מחויב לערוך לנהג שימוע ולאפשר לו לטעון בפניו. על השימוע להיערך עד שלושה ימים מהמועד בו נעברה עבירת התנועה לכאורה או שהתרחשה תאונת הדרכים. יש להדגיש כי קצין משטרה שנמצא במקום – יכול לנהל את הליך השימוע בו במקום ואין חובה לדחות אותו למועד אחר.

בהליך השימוע יוסברו לנהג הראיות הקיימות נגדו ותינתן לו הזדמנות להסביר ולשכנע את קצין המשטרה למה לא לקחת לו את רישיון הנהיגה בעת הזו. הליך השימוע הינו הליך קריטי ובעל השפעה להמשך התנהלות משפט התעבורה וקבלת רישיון הנהיגה. בהליך זה קיימת חשיבות מכרעת להתייעצות עם עו"ד תעבורה על מנת לבטל או לכל הפחות להביא לקיצור משך תקופת הפסילה המנהלית.

קצין המשטרה, במסגרת החלטתו לעניין הפסילה המנהלית שוקל במכלול שיקוליו את עברו התעבורתי של הנהג, קרי, מספר הרשעותיו הקודמות, ותק שנות הנהיגה שלו, עיסוקו של הנהג- האם הנהיגה מהווה עבורו מקור פרנסה, נסיבות האירוע וכן נסיבותיו האישיות.

 

על אילו עבירות מדובר?

במידה ועברתי תאונת דרכים בה נהרג אדם, יכול קצין המשטרה לפסול לי את רישיון הנהיגה לתקופה של 90 ימים (אין לו סמכות לקצר את התקופה).

במידה ועברתי תאונת דרכים שבה נפצע אדם או נגרם נזק לרכוש, יכול קצין המשטרה לפסול לי את רישיון הנהיגה לתקופה של עד 60 ימים.

בנוסף ישנן מספר לא מועט של עבירות אשר במידה ועברתי אותן, יכול קצין המשטרה לפסול לי את רישיון הנהיגה לתקופה של עד 30 ימים. בין העבירות הללו ניתן למנות את אי ציות לתמרורים, אי מתן זכות קדימה בצומת, נהיגה תחת השפעה של אלכוהול או סמים, בנהיגה כאשר הרכב אינו תקין ולכן מסכן את עוברי הדרך, יציאה לעקיפה כאשר הדרך אינה פנויה, נהיגה במהירות, חצייה של קו הפרדה רצוף ועבירות נוספות אשר נחשבות עבירות תעבורה קלות יחסית.

 

מה קורה אם לא התייצבתי למועד השימוע שאמרו לי להגיע?

קצין המשטרה יכול להחליט לפסול לי את רישיון הנהיגה שלי, גם אם לא התייצבתי במועד שקבעו לי כל עוד הוא בטוח שהודיעו לי על מועד הדיון, ולכן תמיד עדיף להגיע ולטעון את הטענות שיש לי (ההמלצה היא כמובן אחרי שנועצתי עם עורך דין שעוסק בתחום והדריך אותי לגבי הטיעונים הרלוונטיים) מאשר שהקצין יקבל החלטה בלעדיי.

 

מתי מתחילה להימנות תקופת הפסילה?

בעיקרון, תקופת הפסילה של רישיון הנהיגה נספרת החל מהמועד שבו הפקיד הנהג את רישיון הנהיגה שלו בפועל, ולא מהמועד שבו נקבע כי עליו להפקיד את הרישיון. כלומר, במידה ואותו נהג לא יפקיד את רישיונו במועד שנקבע לו – יהיה אסור לו לנהוג בפועל, אבל תקופת הפסילה לא תתחיל להיספר.

 

במידה ופסלו לי את הרישיון – מה אני יכול לעשות?

חשוב להבין שהמטרה של הפסילה המנהלית אינה להעניש את הנהג, אלא להרחיק את הנהג המסוכן כרגע מהכביש. ולכן, באם תחליט שלא לציית ולהמשיך לנהוג - בתי המשפט מתייחסים לכך בחומרה רבה.

לכן, קודם כל אסור לנהוג עד להחלטה אחרת, אבל חשוב להבין שלא מדובר בסוף פסוק, שכן, לבית המשפט יש סמכות לבטל את הפסילה המינהלית – את הבקשה לביטול פסילה מינהלית יש להגיש לבית משפט לתעבורה. בית המשפט בהחלטה שלו האם לבטל את הפסילה המינהלית ישקול 2 שיקולים עיקריים -

 אם לקצין המשטרה היה יסוד סביר להניח שיוגש כתב אישום כנגד הנהג? והאם ביטול הפסילה המנהלית עלול לפגוע בביטחון הציבור.

בקשת ביטול הפסילה המנהלית היא בקשה דחופה באופייה ומועד הדיון בה, לרוב, נקבע ימים ספורים מעת הגשתה.

בדיון בבקשה לביטול הפסילה המנהלית בית המשפט רשאי לבטל את הפסילה כאשר הוא שוקל את הפגיעה שתגרם לביטחון הציבור בביטול הפסילה. בעת הדיון בבקשה, הנהג שרישיונו נפסל או עו"ד לתעבורה המייצג אותו אמור לשכנע את בית המשפט כי אין בהמשך נהיגתו פגיעה בביטחון הציבור וכי לא נשקפת מסוכנות מנהיגתו.

בית המשפט בודק האם האירוע הינו בעל אופי מקרי, או שזוהי דרך ההתנהגות האופיינית לנהג?, האם עברו של הנהג מצביע על מסוכנות?, האם נסיבות המקרה מלמדות על נהיגה מסוכנת של הנהג?.

על החלטת בית המשפט בבקשה לביטול הפסילה המנהלית ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר לבית המשפט לתעבורה שנתן את ההחלטה, כאשר ישנן נסיבות חדשות אשר לא הובאו בדיון הראשוני וכן להגיש ערר, אותו יש להגיש בהקדם האפשרי, לבית המשפט המחוזי המוסמך.

 

אם אני חייל – איך זה משפיע לי על רישיון הנהיגה הצבאי שלי?

לרשות הרישוי מטעם צבא ההגנה לישראל יש סמכות לתת לאדם שרישיונו נפסל רישיון נהיגה צבאי במסגרת תפקידו בלבד, אם שוכנעה רשות הרישוי כי אותו נהג זקוק לרישיונו הצבאי לצורך צבאי דחוף ומוגדר.

 

נהיגה בזמן פסילה מנהלית:

סעיף 67 לפקודת התעבורה קובע עונש מאסר של עד 3 שנים לנהג אשר נוהג בתקופת הפסילה המנהלית או לחילופין בהיותו בתקופת שלילת רישיון הנהיגה.

בתי המשפט אינם מקלים ראש עם נהגים הנתפסים נוהגים בתקופת הפסילה המינהלית / השלילה. חמור מכך, לנהיגה בתקופת הפסילה/השלילה יכולות להיות השלכות חמורות והרות גורל כאשר מתרחשת תאונת דרכים בה נפגע אדם. ולכן גם אם אתם סבורים שנעשה לכם עוול בכך שנלקח מכם רישיון הנהיגה יש לזכור זאת ולא לנהוג בזמן הפסילה.

 

 

באיזה שלב מומלץ לפנות לייעוץ משפטי?

מומלץ לפנות לעורך דין העוסק בתחום התעבורה כתחום עיקרי. הוא יוכל לסייע  בייעוץ החל מלפני השימוע, השימוע הוא למעשה ההזדמנות של הנהג לשכנע את קצין המשטרה שאין הצדקה לפסילה המנהלית. בהחלטה שלו מתחשב קצין המשטרה בשיקולים רבים ביניהם העבר התעבורתי של הנהג, בחשיבות הרישיון לצורכי פרנסה, לצורכי הבית, בנסיבות שבגללן נסע הנהג במהירות שמיוחסת לו  וכו' – מכאן החשיבות הרבה של ייעוץ וייצוג משפטי בהליך שימוע שיסייע להבין כיצד ניתן לשכנע את קצין המשטרה שזה לא המקרה שבו מומלץ לפסול לנהג את רישיון הנהיגה. במידה והדבר לא צלח ובכל מקרה החליט קצין המשטרה לפסול לנהג את רישיון הנהיגה, ניתן לפנות לבית המשפט בליווי של עורך דין ולבקש דיון דחוף בבקשה לביטול הפסילה המינהלית. בית המשפט ידון בבקשה לבטל את הפסילה ויחליט האם לבטל את הפסילה, לאשר אותה או לקצר אותה. 



שווה קריאה:

מאת Likol Tamsut 15 Apr, 2024
מה אומר החוק לגבי גיוס בנים יחידים?
מאת Likol Tamsut 07 Sep, 2023
תכנית צבאית לאבחון עריקים במטרה להפחית עריקויות בצה"ל
מאת ayelet 28 Aug, 2023
הנחיות פעולה לחייל שנמצא בבית ומרגיש לא טוב
קבילה צבאית - מהי?
מאת Efrat Yahav 13 Aug, 2023
הכללים להגשת קבילה צבאית
נהיגה בזמן פסילה
מאת Efrat Yahav 21 May, 2023
נהיגה בזמן פסילה
מאת Efrat Yahav 11 May, 2023
רישום פלילי מופחת לחיילים
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 24 Apr, 2023
נהג חדש, נהג צעיר וההבדלים ביניהם
מאת Efrat Yahav 19 Mar, 2023
הסכנה שעומדת בפני נהג חדש הנתפס מבצע עבירה
נהג חדש – דרישת מלווה
16 Mar, 2023
נהג חדש – דרישת מלווה 
מאת Efrat Yahav 20 Feb, 2023
 פורסם בתאריך: 14/01/2017 באתר מודיעינט (קישור)
מאמרים נוספים
Share by: